Tu ste: Home // Film // Bikovoj glavi motovunski Propeler

Bikovoj glavi motovunski Propeler

Propeler Motovuna na četrnaestom izdanju ovog filmskog festivala osvojila je „Bikova glava“ („Bullhead“) redatelja Michaëla R. Roskama „za snažno i živopisno metaforično istraživanje otuđivanja čovječanstva od prirode s iznimnim prikazom rastuće ranjivosti u izvedbi glavnog protagonista“. Žiri u sastavu Agnes Kocsis, David MacKenzie i Vanja Černjul, odlučio je posebno priznanje odati filmu „Domaći teren“ („Familiar Ground“) redatelja Stephanea Lafleura „za dojmljiv redateljski stil i originalan prikaz ljudskih odnosa ispričan s puno senzitivnosti, ironije i vizualnog humora“.

Nagrada FIPRESCI koju je ove godine po jedanaesti put dodijelio tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu Aruna Vasudev, Maricke Nieuwdorp i Denis Valic dodjeljena je meksičkom filmu „Martha“ redatelja Marcelina Islas Hernándeza. „Film je nagrađen jer na prekrasan i krhki način priča gorko-slatku priču o starenju, samoći, odbijanju i potrebi za vlastitom obitelji. Žiri naročito ističe delikatnosti kojom je Islas Hernández (1984.) prikazao tihu borbu svoje glavne junakinje. Njegov debitantski film je pun ljubavi i nikada se ne oslanja na lažne sentimente, s izvanredno doziranim polaganim tempom, prekrasnim bojama i snažnom te dirljivom izvedbom Magde Vizcaino u ulozi Marthe“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada Bauer dodjeljuje se najboljem filmu iz sedam yu-kinematografija (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Srbija), a sedmeročlani žiri ove ju je godine dodijelio filmu „Tilva Roš“ Nikole Ležaića „za prikaz odrastanja u psihičkom i socijalnom vakuumu društva gdje su jedini glasovi dovoljno jasni da se čuju upravo krikovi autodestrukcije“.

Na svečanoj dodjeli nagrada slavio je i film „Misija London “ Dimitra Mitovskog, kojem je Transparency International Hrvatska dodijelio Nepotkupljivu nagradu, namijenjenu filmovima koji najbolje tematiziraju problem korupcije.

Za program Motovunski kratki ove su godine pristigle čak 653 prijave, a selektor Andrej Korovljev među njima je odabrao 24 filma koja su prikazana u Motovunu. Prema odluci prošlogodišnjeg pobjednika Chrisa Niemeyera nagrada za najbolji kratki film pripala je američkom filmu „Mi odlazimo“ („We’re leaving“) redatelja Zacharya Treitza.

S motovunskog festivala nagradu nosi i kontroverzni austrijski redatelj, scenarist, producent i provokator Ulrich Seidl. Njemu je uručena nagrada Maverick, namijenjena autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja.

I ovogodišnji MFF dijelom su pratile meteorološke neprilike, no to nije spriječilo najvjerniju publiku da programe na otvorenom prati čak i za vrijeme kiše. Festival je ove godine sveukupni broj prikazanih filmova doveo do četveroznamenkaste brojke.



Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.