- Kupus.net - http://www.kupus.net -

Balkan osvaja New York

Posted By R.I. On 12.3.2011. @ 23:39 In Kazalište | No Comments

Ivo Dimchev, čest gost hrvatskih manifestacija u organizaciji udruge Domino, otvorio je i prvo njujorško izdanje Perforacija. Festival koji ima misiju predstavljati regionalno kazalište, te je dosad to činio u Zagrebu, sada je suvremenu balkansku produkciju izložio publici kazališta La Mama. Perforacije pred američke oči dovode ukupno dvanaest naslova.

Umjetnički ravnatelj festivala Zvonimir Dobrović objašnjava značaj povećanja vidljivosti regionalnih umjetnika i preko Velike bare: „Sama činjenica da festival ima više od pedeset sudionika i da predstavlja dvanaest produkcija zaintrigirala je američku publiku, koja svojim odazivom potvrđuje da postoji veliko zanimanje za umjetnike iz Hrvatske i okolnih zemalja, i da se na ovakvim projektima treba i dalje raditi, jer upravo oni otvaraju nove mogućnosti umjetničkih suradnji.“ I redatelj Ivica Buljan hvali iskorak Perforacija u novo okružje, očekujući da svoja buduća izdanja preseli i u druge svjetske metropole, ali i u zemlje Trećega svijeta.

Kazalište La Mama

Ivo Dimchev, bugarski umjetnik koji je s u Zagrebu već igranom predstavom „Lily Handel“ otvorio Perforacije u New Yorku, istaknuo je kontekst festivala koji prezentira balkansku produkciju kao bitnu činjenicu percepcije njegova rada koji je diljem svijeta izveo već više od 200 puta: „Ako prikazujem rad koji je u kontekstu festivala čitave regije, onda se on prihvaća posve drugačije nego kada dođem samo ja – iz nikuda. Festival izvedbama pruža kontekst i utemeljenje, a mislim da se to odnosi i na druge predstave iz programa.“

Festival traje do 21. ožujka, a nakon BADco. s „Poluinterpretacijama ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“, uključuje i predstavu Slovenskog Mladinskog gledališča „Proklet bio izdajica svoje zemlje“ (režija Oliver Frljića), u kojoj se raskrinkavaju jugoslavenski politički, kazališni i povijesni stereotipi, zatim više radova slovenske Via Negative, Buljanov Mini Teater s „Ma & Al“, te performanse Sanje Mitrović, Petre Kovačić, Željka Zorice i Igora Josifova. Festival će u The New School for Social Research zatvoriti panel diskusija o stanju umjetnosti na području Balkana.


Article printed from Kupus.net: http://www.kupus.net

URL to article: http://www.kupus.net/balkan-osvaja-new-york/

Copyright © 2013 Kupus.net. All rights reserved.