Tu ste: Home // Film // Likovnost // Avanture na tajnim lokacijama

Avanture na tajnim lokacijama

Trash_Will_SmashČini se da će ulazak u ljeto obilježiti trend organiziranja umjetničkih projekata na tajnim lokacijama! Drugo izdanje izložbe umjetničkog kolektiva Trash Will Smash zakazano je na tajnoj adresi koja je obznanjena prije tek nekoliko sati, kad je već prikupila više od osam stotina najavljenih posjetitelja na Facebooku. U filmskoj varijanti sličan koncept mamljenja publike nepoznatim primijenit će i ove godine Motovun Film Festival sa svojim Skrivenim projekcijama u Zagrebu i Rijeci; preko noći će nicati kina, a na publici je samo da ih pronađe i uživa u filmovima. Ulaz na ovakva pop-up događanja je besplatan, jer nije sve u novcu, nešto je i u kreiranju buzza, koliko god neki od ovakvih organizatora o publici, odnosno njezinu broju, govorili kao o ne baš najrelevantnijem imperativu.

Trash_Will_Smash2

Nekom smeće, drugom radni materijal. U tom grmu leži Trash Will Smash!

Skvotiranje livada i zgrada

U samoj biografiji kolektiva Trash Will Smash tajnovitost je upisana kao ključna kategorija. Izložba poput ove večerašnje (a adresa je, sada znamo, kuća u Ilici 374) i prošle je godinetrajala svega jednu noć (tada Vinogradska 43), a za nju su znali samo oni do kojih je doprla riječ ulice. Kolektiv je u nešto široj medijskoj javnosti zasjao u rujnu prošle godine, kad je pred Hrvatskim narodnim kazalištem osvanulo groblje križeva, o čemu je ekskluzivno izvijestio Kupus.net. Četiri i pol mjeseca kolale su raznolike priče o interpretaciji poruke, a onda je TWS preuzeo odgovornost za događaj. Slično poput ovotjednog performansa u Laubi umjetnice Oko u suradnji sa Severinom, ovi umjetnici do neke mjere žele zadržati anonimnost, ali istodobno i biti autorski prepoznati, što katkad stoji u koliziji, pa znaju i ugroziti vlastiti kredibilitet, navlačeći negodovanja kad šira javnost ne shvati motivaciju njihovih javnih akcija.

Danas znamo da iza Trash Will Smasha stoje autori kao što su Pilj, Cao, Artu Ditu (Smelly Feet, Mop Hap, Kopito Zla), Džedaj, Cu ili Bins, koji potpisuju i koncept večerašnje izložbe u Ilici, a među gostima s pokojim radom će se naći i Chez, Linnch, Ninja Tiger, Lav, Pekmezmed, Klarxy… Svi ljubitelji street arta, ili bolje rečeno umjetničkog skvotiranja urbanih prostora, večeras i samo večeras mogu doznati što se u ovoj novoj umjetničkoj jazbini kovalo zadnja dva mjeseca, a iz Pandorine kutije njihovih radova, najavljuju umjetnici, trebao bi iskočiti „još neviđeni spoj umjetnosti, fantazije i rokenrola“.

MFF_Skrivene_projekcije

Prošlogodišnja skrivena projekcija “Dr. Strangelove” u Kockici

Prijavi se na newsletter, pa saznaj!

Motovun Film Festival svoje je prošlogodišnje Skrivene projekcije održavao na lokacijama kao što su KSET, Kockica ili terasa hotela Esplanade. Lokacije ne zvuče nepoznato, ali da biste doznali koje će to biti ove godine, morat ćete se prijaviti na newsletter MFF-a na web stranicama festivala koji će vam uzvratno, 24 sata prije same projekcije, e-mailom poslati poruku o lokaciji događaja.

Avantura potrage za filmovima trajat će od kraja lipnja do sredine srpnja. Ono što se zasad zna je samo to da će se na programu naći četiri filmska klasika, a organizatori najavljuju i „vodena iznenađenja, šatoraška okupljanja i specijalne efekte“! No prvi film na skrivenom programu već je otkriven – riječ je o filmu „Ida“ Pawela Pawlikowskog, prvog poljskog dobitnika Oscara u kategoriji stranog filma i osvajača Europske filmske nagrade za najbolji film, koji je svoju hrvatsku premijeru doživio prošle godine u Motovunu. Radnja filma smještena je u Poljskoj 1960-ih, a naslovna junakinja je Anna, mlada redovnica koja je odrasla kao siroče i koja iznenada otkriva da su njezini roditelji bili Židovi ubijeni za vrijeme nacističke okupacije. Film je na rasporedu 26. lipnja, a zasad tajnu lokaciju morat ćete doznati sami!Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.