Tu ste: Home // Likovnost // Artukovićeve nove nedovršene slike u Laubi

Artukovićeve nove nedovršene slike u Laubi

artukovic_lovro

Lovro Artuković jedan je od rijetkih domaćih slikara koji se posvetio figurativnom slikarstvu, a izložbe njegovih slika uvijek se iščekuju s nestrpljenjem. Osim toga Artukovićeve slike dobro je pogledati na otvorenju, jer s obzirom na to da ih ovaj autor uvijek voli prepravljati, doslikavati i preslikavati, nikada ne znate kako će neka slika koju ste vidjeli jučer izgledati već sutra.

Posebnost Artukovićevog umjetničkog postupka očituje se u dugotrajnom procesu izvedbe pojedine slike, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu režisera i glumaca tijekom nastanka kazališne predstave ili snimanja filma. Upravo je ta karakteristika radnog procesa ono što njegovo slikarstvo čini suštinski različitim od aktualnih pomodnih trendova koji se u Hrvatskoj svode pod zajednički nazivnik novog slikarskog realizma.

Njegove nove slike, koje namjerno nikada ne dosežu stadij dovršenosti, neprestano stavljaju na kušnju pojmove poput medija i realizma, nadalje vjerodostojnost granica koje tradicionalne umjetničke medije razdvajaju od onih novih i konačno razlučuju stvarnost od fikcije. To potvrđuje i sam naslov izložbe „Uprizorenja“ upućujući kako na scensku izvedbu i materijalnost izvedbenog tijela, tako i na kompleksnost odnosa toga tijela i njegove neprestano metamorfirajuće slike. Nove slike Lovre Artukovića navode publiku da ono što smatra bliskim i poznatim prepozna kao posve začudno i uznemirujuće.

Kustosica izložbe Lovre Artukovića „Uprizorenja“ je Leonida Kovač, a svečano otvorenje je u 20 sati u petak 12. rujna u Laubi – kući za ljude i umjetnost.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.