Tu ste: Home // Književnost // Albanski književnici u Zagrebu

Albanski književnici u Zagrebu

revija_malih_knjizevnostiRevija malih književnosti koju organiziraju Udruga Kulturtreger i književni klub Booksa dogurala je do okrugle brojke i ove godine slavi svoju desetu godišnjicu, što je lijep uspjeh. Riječ je o festivalu koji predstavlja suvremene autore iz zemalja regije, a gostujući autori u svojim su zemljama dobro poznati i uspješni kod publike i kritike, dok u Hrvatskoj njihova djela uglavnom još nisu objavljivana. Možda baš zato niste čuli za neke od ovogodišnjih gostiju Revije, ali je to odlična prilika da proširite vidike i upoznate se s izvrsnim književnicama i književnicima iz Albanije, jer ovogodišnja je revija posvećena upravo ovoj zemlji na brdovitom Balkanu.

Od svih književnosti jugoistočne Europe, albanska je književnost u Hrvatskoj najmanje poznata. Izuzev velikana, nobelovca Ismaila Kadarea, u Hrvatskoj gotovo i nema objavljenih albanskih autora. Čitateljska publika, bila ona „obična“ ili ona koja se profesionalno bavi knjigom, zna jako malo ili ništa o tome o čemu se piše u Albaniji, koje teme zaokupljaju tamošnje autore, što to točno podrazumijeva baviti se pisanjem u Albaniji danas, koliko je situacija u književnom stvaralaštvu pa i izdavaštvu slična ili drugačija od one s kojima se nose ostale zemlje u regiji.

Svoje će odgovore na ova pitanja ponuditi šestoro autorica i autora, Eljan Tanini, Lisjana Demiraj, Gresa Hasa, Sabina Veizaj, Lindita Komani i Arti Lushi. Osim njihovih, u katalogu ovogodišnje Revije naći će se i tekstovi Lindite Arapi, Fluransa Ilie, Dariena Levanija, Albane Nexhipi, Mariklene Niço i Edona Qesarija. Odabir upravo ovih književnih imena napravio je književnik, osnivač međunarodnog književnog festivala Poeteka i urednik istoimenog časopisa, Arian Leka, a tekstove albanskih autorica i autora preveo je pisac i profesor Skhelzen Maliqi.

Program se 15. i 16. listopada održava u književnom klubu Booksa.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.