Tu ste: Home // Književnost // Ae, ae!

Ae, ae!

split_za_pocetnikeVečeras u 20:30 u prostorijama VIP cluba na Trg bana Jelačića 9. održat će se promocija jedne zanimljive knjige, a to je „Split za početnike“ u izdanju nakladničke kuće Znanje. zajednički su ga napisali Renato Baretić i Ivica Ivanišević.

Vjerojatno znate da će vam sugovornik u Splitu izrazom „a?“ poručiti da vas nije najbolje čuo, izrazom „ae!“ ili „e!“ izraziti suglasnost s vašim stavom, izrazom „eee…“ se naizgled složiti s vama, ali izraziti i stanovitu sumnju u vašu tvrdnju, a izrazom „ajme!“ podijeliti s vama čitav spektar osjećaja – od veselja ili užasa do straha ili ushita. Nepretenciozni i poučnozabavni vodič „Split za početnike“ pokušaj je uravnoteženja odnosa prema gradu kojeg i obožavatelji i mrzitelji tretiraju s podjednakim manjkom zdrava razuma. O Splitu je već napisano mnogo ozbiljnih, temeljitih, učenih i mudrih knjiga, no autori poručuju da Split za početnike nije jedna od njih. Radi se tek, kako i naslov sugerira, o priručniku za početničko, površinsko snalaženje u jednom starom, vječno vrijućem gradu.

Osim osnovnih izraza razumijevanja u Splitu, ovaj vodič će upoznati čitatelje i s mnogim drugim, Splitu svojstvenim pojavama, pojmovima i osobama. Što se zapravo događa kada Splićanin nekoga uvati u đir, i kako se u slučaju da zapuše jugo najpametnije kloniti svih, posebice onih sa smiješkom na licu. Čitatelji će opaziti da su rubne pojave, fenomeni i osobe često dobili izdašniji prostor od događaja i aktera čiji je povijesni značaj nesumnjivo mnogo veći. Autori poručuju da su time samo htjeli upozoriti na činjenicu kako povijest jednoga grada nije skup činjenica o velikim i važnim zbivanjima te njihovim pokretačima: historija se događa i na sporednim kolosijecima života, pišu je i ljudi iz partera, s margine, mali i obični, baš kao i oni veliki i neobični. Brojne podatke, manje poznate široj javnosti, autori su pronalazili na raznim stranama, a za mnoge od njih često ni sami nisu znali, dok im je temeljna namjera bila iznjedriti štivo ugodno za čitanje, koje će zrcaliti ponešto od duha grada i njegovih stanovnika.Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.