Tu ste: Home // Kazalište // 25. Eurokaz: Akram Khan za rođendan

25. Eurokaz: Akram Khan za rođendan

Jubilarno izdanje Eurokaza, koji se ove godine održava od 27. Iipnja do 5. srpnja, obilježit će gostovanje suvremene koreografske  zvijezde Akrama Khana. No prava čestitka za 25. obljetnicu ne stiže iz Velike Britanije, već iz Zagreba. „Voda nam je došla do grla“, navodi u ovogodišnjem programskom uvodniku ravnateljica festivala Gordana Vnuk, ističući da je zagrebački Ured za kulturu svoju potporu smanjio za 30 posto, a Ministarstvo kulture za 8 posto. Zbog kasnog donošenja odluke, već dogovoreni umjetnici iz Vijetnama, Kanade i Grčke morat će ostati kod kuće, a „sramotu otkaza teško će netko od njih razumjeti kao posljedicu viših razloga“ (Vnuk).

Eurokazov proogram ipak će obuhvatiti značajne kazališne, plesne i multimedijske skupine iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Belgije, Demokratske Republike Konga te Hrvatske. Uz već spomenutog Akrama Khana koji u „Vertikalnoj cesti“, kaže selektorica, donosi svoju najodgovorniju i najspiritualniju koreografiju, zagrebačka publika vidjet će i afričkog koreografa radikalnih novina Faustina Linyekulu te francusku redateljsku zvijezdu u usponu Philippea Quesnea.

Poseban dio programa čini projekt „Fokus na utjecaju znanosti u izvedbenim umjetnostima“ koji se ostvaruje uz potporu europskog programa Kultura 2007.-2013. Projekt predstavlja novu generaciju umjetnika koji djeluju na granici umjetnosti i znanosti.

Eurokaz će i ove godine otvoriti redateljski rukopis Branka Brezovca, koji će svoju interpretaciju Krležine „Salome“ uprizoriti u ambijentu shopping centra Avenue Mall, preko puta Muzeja suvremene umjetnosti, koji ove godine nije jedini domaćin Eurokazovih predstava. Ostali će programi igrati u MCUK-u, ADU-u, HNK-u, ZKM-u i ZPC-u. Cjelokupni program festivala potražite na njegovim službenim stranicama.

*Komentiraj

*


Copyright © 2012 Kupus.net. All rights reserved.
Designed by Theme Junkie. Powered by WordPress.